Geçmişe Takılıp Kalmaktan Kurtulmak İçin: Bilinçaltı Temizliği!

Eğer siz de geçmişte yapmış olduğunuz hatalardan dolayı bugün de bile geçmişe takılıp kalıyor ve sürekli geçmişin pişmanlığını yaşıyorsanız, bilinçaltı temizliği yöntemi ile geçmişe takılıp kalmaktan kurtulmak için bu yazıyı mutlaka okumalısınız!

Bilinçaltı temizliği yaparak geçmiş pişmanlıklardan kurtulmak
Geçmişe takılıp kalmaktan kurtulmak için bilinçaltı temizliği

Yaşamımızın bazı dönemleri çok hareketli geçer. Örneğin gençlik yıllarında inanılmaz çılgınlıklar yaparız. İlerleyen yıllarda gençliğimizde yaşadığımız bazı olaylar bizi mutlu ederken bazıları da bizi üzer hatta pişman olmamıza neden olur.

Bizi üzen veya pişman olmamıza neden olan bir gençlik dönemi yaşadığımızda ise çoğunlukla daha sonraki hayatımız geçmişte yaşamak psikolojisi içerisinde devam eder.

Geçmişle yaşamak bugünü hak ettiği gibi yaşayamamaktan kaynaklanmaktadır. Bugün yaşanan anıların düşmanı zaman değil geçmişteki kötü anılardır.

Geçmişteki anılar iyi veya kötü olsa da üzerine yeni anılar eklenmedikçe beynimiz sürekli olarak önceki anıları tekrarlamaktadır. Dolayısıyla unutulması veya hafızada tutulması gerekenler birbirine karışır.

Unutulması gereken anıları devamlı hatırda tutmak hem içinde bulunulan zamanı hem de geleceği çalar. Çünkü beynimiz bir kayıt cihazı değildir. Zamanla kötü anıları hatırlarken beyin bir noktadan sonra hayal gücünden de bir şeyler katar.

Beynin içerisindeki bu uğraşlar yaşanılan anın tadını çıkarmaya engel olur ve geleceği olumsuz yönde şekillendirmeye başlar. Kısacası geçmişle yaşamak insanın kendine yapacağı en büyük kötülüklerden birisidir.

Geçmişle Yaşama Psikolojisi Kimlerde Daha Fazla Görülür?


Geçmişle yaşamak psikolojisine çoğunlukla rutin hayatına ara vermiş kişilerde sıkça rastlanmaktadır. Böyle insanların birde düşünmeye bolca vakitleri varsa yoğun olarak yaşadıkları duygu ve genel ruh hali bu yönde olur.

Örneğin askere giden gençler, hapisteki hükümlüler veya tır şoförlüğü, kaptanlık ya da denizcilik mesleği ile uğraşan kişilerin işlerini yaparken bir yandan da düşünmek için bol zamanları olur.

Düşünmeye başladıklarında ise genellikle gelecek yerine geçmişi düşünerek "sürekli geçmişi düşünme hastalığı" yaşarlar.

Hayatın hareketli dönemlerinden hemen sonra durağan bir dönem yaşanması durumunda her insan geçmişle yaşamak isteyebilir.

"Çünkü geçmişle yaşamak, anı yaşamaktan ve geleceği planlamaktan daha kolaydır"

Birçok insan bu kolay yolu tercih etse de geçmişle yaşamak insanı pişmanlıklarına götürebilir. Ancak hayata olumlu bir şekilde devam edebilmek için geçmişle yaşamak psikolojisi hakkındaki tüm sorular tam olarak cevaplanmalıdır.

İnsanın geçmişinde takıldığı bir pürüz kalmadığında diğer bir ifadeyle birey kendisini ve geçmişini olduğu gibi kabullendiği takdirde geleceğe umutla bakabilmektedir. Aksi durumda geçmişteki sorunları görmezden gelmek, unutmaya çalışmak veya geçmişteki hataları ya da pişmanlıkları baskılamaya çalışmak ters tepecektir.

Geçmişte yaşamaktan kurtulmak, geçmişle yaşamak psikolojisinin sağladığı rahatlıktan daha faydalıdır. Burada önemli olan geçmişi mutluluk ve hüzünleriyle hatırlayıp ona sımsıkı sarılmak değil aksine geçmişten kaçmamaktır.

Bilinçaltında bulunan anıları hatırlayınca “hayatımda yaptığım hiçbir şeyden pişman olmadım” demek yerine “yaptığım bazı davranışlardan dolayı pişman oldum ancak ne yaşanmışsa yaşansın hatırlamak istemediğim hiçbir anım yok” diyebilmektir.

Şunu da okuyabilirsiniz: Psikolojim Bozuk Olabilir Mi?

Geçmişte Yaşamaktan Kurtulmak İçin Bilinçaltı Temizliği


Bilinçaltı temizliği denilince akla daha önce bilinçaltımıza etki eden anıları silmek, ortadan kaldırmak veya tamamen unutmak geliyor. Fakat sanılanın aksine bilinçaltı temizliğinde bir silme veya ortadan kaldırma işlemi gerçekleşmemektedir.

Bilinçaltının gerçekten temizlenebilmesi için hafızanın tamamen silinmesi gerekmektedir. Ancak psikolojik olarak rahatlık ve arınma sağladığı için bu yöntemlere bilinçaltı temizliği denilmektedir.

Aslında bilinçaltı temizliğinde, hafızamız ile doğrudan bağlantılı olan bilinç ve bilinçaltı yeniden programlanmakta ve düzene sokulmaktadır.

Çünkü bilinçaltı temizliğinin esas amacı yaşanılan anılar karşısında hissedilen olumsuz duyguların tekrar hatırlandığında var olan negatif etkisini fayda sağlayacak olumlu duruma getirebilmektir.

Kendi Kendine Bilinçaltı Temizliği


Geçmişte yaşanılan kötü anıların pişmanlığını sık sık yaşıyorsanız sizin de bilinçaltı temizliğine ihtiyacınız olabilir. Burada merak edilen kendi kendine bilinçaltı temizliği nasıl yapılır sorusudur.

Bu sorunun da cevabı olacak şekilde kendi kendine bilinçaltı temizliği yapmaya yarayan farklı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerden bazıları kolay bir şekilde uygulanabilmekte ve kısa sürede olumlu etkisi görülebilmektedir.

Bilinçaltı temizliğinin etkili olabilmesi için beynimizin uygun dalga formunda bulunması gerekmektedir. İnsan beyni, beyin dalgaları olarak da adlandırılan alfa, beta, delta, teta ve gama olmak üzere beş ayrı dalga formunda bulunmaktadır.

Bilinçaltı temizliği için de 3,5-8 Hz frekans aralığındaki teta dalgaları ile 8-13 Hz frekans aralığındaki alfa dalgaları kullanılmaktadır. Beta, delta ve gama dalga formlarında insan beyni bilinç dışına çıktığı için bilinçaltı temizliği yapılamamaktadır.

Bilinçaltı temizliğine başlarken beynimizin teta ve alfa dalga formlarını ürettiği uykudan yeni uyandığımız sabah saatlerini tercih etmek ilk ve en doğru hareket olacaktır. Yataktan kalkar kalkmaz temiz hava eşliğinde nefes egzersizleri ile basit ve etkili bir bilinçaltı temizliği yapılabilmektedir.

Bilinçaltı temizliği meditasyonu olarak da adlandırabileceğimiz bu yöntemde 6 saniye süresince derin nefes alınır, alınan nefes 6 saniye boyunca ciğerlerde tutulur ve yine 6 saniye sürecek şekilde yavaşça bırakılır.

Bu döngüyü 6 veya 7 defa tekrar ederken yaşadığımız kötü anıların olumsuz etkileri ile yüzleşmek ve bunları kabul ederek çözüm aramak olumlu sonuçlar verecektir.

Son olarak bu makaleyi okumanızı tavsiye ederim: Ruh sağlığını korumak adına yapabileceğiniz 4 şey

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri

One More Bant Çeşitleri ve Faydaları

One More International Transdermal Bant Teknolojisi