Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri

Yaşamımızda bazen her şeyden sıkıldığımız dönemler olur. Günlerce bir şey yapmak istemeden yaşarız. Bu isteksizlik ve konsantrasyon problemleri günlük hayatımızı da etkilemeye başlar. Tam da bu noktada her şeyden vazgeçmeye başkarsınız. 

Eğer siz de motivasyon kaybı yaşamaya başladıysanız, burada tavsiye ettiğim motivasyon yükseltme teknikleri ile motivasyonunuzu tavan yaptırabilirsiniz!

Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri
Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri

Motivasyonun sözlükteki manası "güdülenme"den ibaret olsa da yaşamımıza olan etkisi oldukça fazladır. Kişilerin, yaşamlarında ulaşmak istedikleri amaçlar için duydukları istek ve arzular motivasyonu tetiklemek için oldukça önemlidir.

Hayatı boyunca devamlı başarılı olan insanların başarılarını nasıl kazandıklarını ve sürdürdüklerini her zaman merak ettiniz değil mi? Yüksek motivasyon ve konsantrasyon, insanların hayallerini gerçekleştirmesinde en önemli faktör olmuştur.

Motivasyon duyguya, topluma, biyolojiye ve düşünceye dair isteklerden meydana gelir. Bireylerin çalışmasını sağlayan istek ve arzular motivasyon ile açıklanabilir.

Örneğin çocukları keyifli oyunlar motive ederken, gençler çeşitli spor ve etkinlik faaliyetleriyle, yetişkinler ise (en basit örnekle) kitap okuyarak motive olabilmektedir.

Çalışanlar için motive edici sözler başarıya katkı sağlarken, bazı kişiler ise para veya şöhret ile motivasyonlarını sağlamaktadır.

İnsanları harekete geçiren ve başarmak için mücadele etmelerini sağlayan motivasyon, iç ve dış faktörler olmak üzere ikiye ayrılır:

- İç motivasyon insanın kendi iç dünyasında yaşadığı duygular ve düşünceler sonucunda elde edilir.

- Dış motivasyon ise insanların bulunduğu ortamdaki şöhret, para, övgü, beğenilme ve başarı gibi kavramlar sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Bu da ilginizi çekebilir: Bugün İlk İşin Kendine İnanmak Olsun

Motivasyon nasıl kazanılır?


Yaşamınız süresince bazı işleri yapmak isteseniz de başarıyı yakalayamadığınız oldu mu? Çok çalışsanız da arzu ettiğiniz sonuçları yakalayamadınız mı? Bu gibi durumlarla sık sık karşılaşıyorsanız motivasyon eksikliği yaşıyorsunuz demektir. Peki, var olan motivasyonunuzu geri nasıl kazanabilirsiniz?

Bunun için ilk olarak bir yerden başlamanız gerekmekte. Yanlış bir başlangıçta olsa harekete geçmek sizi doğruya ulaştıracaktır. Daha sonra başarıya ulaşmak için mücadele etmeli ve çaba göstermelisiniz.

Motivasyonunuzu yükseltmenizi sağlayacak önerileri yazının devamında bulabilirsiniz.

Motivasyon Yükseltmeye Yarayan Teknikler


Her insanın yaşam şekli ve çalışma biçimi farklılık göstermektedir. Dolayısıyla her insan yapmak istediği işler karşısında çeşitli şeylerle motive olur. Mesela bir öğrenci güzel bir üniversitede eğitim almak maksadıyla çok çalışırken, başka bir insan kolay bir hayat için veya hayallerini gerçekleştirmek için çalışır. Burada dikkat edilmesi gereken husus başarıyı yakalayabilmek için kendinize uygun motivasyon araçlarını seçmenizdir.

Bkz: Daha Başarılı Olabilmek İçin 4 Farklı Odaklanma Yöntemi


Motivasyon kazanımı çocukluktan itibaren başlar. Küçük çocuklar için eğlenceli ve öğretici olan oyunlar iyi bir motivasyon kaynağı olabilmektedir. Gençler için ise motivasyon müzikleri dinleyerek spor yapmak hem beden hem de zihin sağlığı açısından yararlı olmakta ayrıca gençlerin başarılarını artırmaktadır.

Zamanımızda yetişkin ve gençlere hitap eden motivasyon artırmayı sağlayan motivasyon videoları ve film önerileri de mevcuttur.

Motivasyon konusu ile ilgili kişisel gelişim ve psikoloji yazarları tarafından yazılmış çok değerli kaynaklar da bulunmaktadır.

Dünyada popüler olan ‘Asla pes etme!’, ‘Her şey seninle başlar’ ve ‘Mutluluk bakış açımızda’ sloganları ile bilinen birçok kitap bulabilirsiniz.

Motivasyon hususunda kitap okumak sıkıcı geliyorsa motivasyon filmleri sizin için daha yararlı olabilir.

İzlediğinizde Yaşamınızı Değiştirebilecek Motivasyon Filmleri


Bazen izlediğimiz bir film yaşamımızı değiştirmeye yetebilir. Filmlerin vermek istediği tavsiyeler sayesinde hayatımızın geri kalan kısmında çok önemli başarılara sahip olabiliriz.

Sizde motivasyon içerikli filmler arıyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz:

• Rocky,
• Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Society),
• Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everything),
• Koç Carter (Coach Carter),
• Ruhların Kaçışı (Spirited Away),
• Esaretin Bedeli (Shawshank Redemption),
• Whiplash,
• Milyonluk Bebek (Million Dollar Baby),
• Yedek Parçalar (The Spare Parts),
• Şeflerin Masası (Chefs Table),
• Gece Vurgunu (Nightcrawler) dünyada gösterime girmiş en iyi motivasyon filmleri olarak sayılabilir.

Diğer taraftan bu filmlerde yer alan müzikleri de motivasyonunuzu artırmak için kullanabilirsiniz.

Mesela Rocky filminin içinde geçen müzik Eye Of The Tiger (Kaplanın Gözü) yaşamınızda dinleyeceğiniz en iyi motivasyon müziği olabilir.

Sizin de tavsiye edeceğiniz filmler, müzikler, kitaplar ya da videolar var ise yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Sanırım mutluluğun temeli iç motivasyonun yüksek olmasıyla doğrudan ilişkili. İç motivasyonu arttırmanın en temel kaynağı ise dış motivasyon (her ne kadar gerçek motivasyon kendi bilincimizde saklı olsa da telkin, övgü vs. gibi dışsal destekler motive olmayı kolaylaştırıyor). Faydalı paylaşımınız için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Çok doğru bir noktaya değinmişsiniz. Yorumunuz için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum Yazmayı Unutma

Bu blogdaki popüler yayınlar

One More Bant Çeşitleri ve Faydaları

One More International Transdermal Bant Teknolojisi

Ölümden Korkmak İçin Bir Sebep Var Mı?