Daha Başarılı Olabilmek İçin 4 Farklı Odaklanma Yöntemi

Hepimiz yaptığımız her işte diğer insanlara göre daha başarılı olmak istiyoruz. Fakat, bazen başımıza öyle şeyler geliyor ki yaptığımız işe odaklanmak neredeyse imkansız oluyor. Ben de bu yazımda her ne iş yapıyorsanız yapın ya da nerede olursanız olun o an yaptığınız işte daha başarılı olabilmek için 4 farklı odaklanma yöntemi sunuyorum.

Odaklanma yöntemleri ile daha başarılı olabilmek
Daha başarılı olabilmek için 4 farklı odaklanma yöntemi

Hayatınız yoğunlaştıkça kendinizi daha sıkılmış hissedersiniz. Yapılması gereken işler biriktikçe sizin de kaygılarınız artar. İşleri vaktinde yetiştirebilir miyim diye düşünürsünüz.

Bu hisleri yaşadığınızda işlerinizi olması gerektiği gibi yapamıyorsanız odaklanma problemi yaşıyorsunuz demektir. Bazı odaklanma yöntemleri ile hayatınızı olağan düzenine sokabilirsiniz.

Konsantrasyon kaybı yaşadığınız dönemlerde iç sesiniz sık sık sizi rahatsız eder. Sürekli içerden gelen bir baskı hissedersiniz. Çok vakit alan alışkanlıklarınızı yaparken pişman olursunuz.

Devamlı olarak “yemek yeme, vaktini boşa harcama, uyuma, dinlenme” gibi içten gelen sesler kulaklarınızı tırmalar. Eğer bu tür problemler yaşıyorsanız kendinize odaklanma sorunu testi yapabilirsiniz.

Odaklanma sorunu belirtileri yaşamınızda devamlı görülmeye başladıysa konsantrasyonunuzu yükseltmek amacıyla bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Aşağıdaki olumlu etkisi kanıtlanmış yöntemlerden biri veya birkaçı sizin için faydalı olabilir.

Mola Yöntemi


Odaklanma sorunu yaşadığınızı düşündüğünüzde ilk olarak durup derin bir soluk almalısınız. Bu tür zamanlarda zihninize bedeninizi yakalaması için şans vermelisiniz.

Bekleyen işlerin yanı sıra zihninize ve vücudunuza bu tür bir mola vermek hem de işlerden tam anlamıyla uzaklaşıp fişi çekmek baya zor olabilir. Fakat mola vermeniz halinde yaptığınız işlere daha iyi odaklanabilirsiniz.
Sınav gibi yoğun konsantrasyon gerektiren yerlerde ise süreyi yetiştirememe korku ve endişesiyle mola veremeyebilirsiniz.

Dakikalarla yarıştığınız vakitler için önceden meditasyon ve soluk egzersizleri gibi hazırlıklar ile kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Pomodoro Yöntemi


En çok tanınan verimlilik tekniklerinden biri olan Pomodoro yöntemi yardımıyla başarınızı yükseltebilirsiniz. Bu yöntemi kullanırken 25 dakika kesintisiz yüksek konsantrasyonla çalışıp sonrasında 5 dakika ara verirsiniz.

Dinlenme zamanında ayaklarınızı hareket ettirip, kendinize çay kahve gibi içecek bir şeyler alabilirsiniz. Bu şekilde toplam dört periyot çalışıp 15 dakikalık uzun bir dinlenme süresi verebilirsiniz.

İsterseniz sizde bu yöntemi uygularken kendinize uyacak şekilde süreleri bir miktar değiştirebilirsiniz. Örneğin çalışma sürelerini 5 dakika azaltıp dinlenme sürelerini 5 dakika artırabilirsiniz.

Ancak Pomodoro yönteminde en önemli husus yüksek konsantrasyon ile toplamda 4 adet uzun çalışma ve kısa aralardan oluşan periyotlar yapabilmektir.

52/17 Dakika Yöntemi


Yapılan incelemeler en verimli insanların 52 dakika boyunca çalıştıklarını ardından 17 dakikalık mola verdiklerini göstermiştir. Bu tekniğin başarısının sırrı yüksek konsantrasyon ile gerçekleştirilmesidir.

Yani 52 dakika süresince bütün gücünüzle çalışıp sonrasında 17 dakika süresince de konudan tamamen uzaklaşarak dinlenmelisiniz.

Adanma teorisi olarak da adlandırılan bu yöntemle başarılı olmak için görevleri yerine getirmeye, işleri tamamlamaya ve gelişmeye kendinizi adamalısınız.

Çalışma ve Duraklama Yöntemi


Esasında bu yöntemin de diğer yöntemlerden pek farkı yoktur. Bu yöntem de diğer yöntemlere benzer şekilde tam odaklanma ile çalışma ve mola yani dinlenme süreçlerinden oluşur. Fakat bu yöntemin farkı her çalışma sürecinin uzunluğu 90 dakikadır.

Yapılan incelemeler insan bedeninin fizyolojik olarak 90 dakikada bir enerji halinden yorgunluğa geçtiğini göstermektedir. Yorgunluk anlarında vücudumuz bize dinlenmeye geçmek ve yenilenmek amacıyla uyarılar göndermektedir.

Fakat biz çay ya da kahve içerek enerjimiz hiç kalmayıncaya kadar o uyarıları görmezden geliyoruz. Bu şekilde çalışmaya devam ettiğimizde ise normalden daha kısa zamanda yoruluyor ve potansiyel verimliliğimizi kullanamıyoruz.

Peki Durmadan ve Dinlenmeden Çalışmak Mümkün Mü?


Beynimiz tüm gün boyunca tam güçte çalışacak şekilde tasarlanmamıştır. Hiçbir insan bedeni kesintisiz, durmadan ve dinlenmeden çalışmak için yeterli kuvvete sahip değildir. Dinlenmeden sürekli daha fazla çalışmak esasında işe yaramayan bir uğraştır.

Hangisini seçerseniz seçin, odaklanma yöntemlerinin hepsi de düzenli çalışma ve dinlenme süreçleri ile başarı sağlanabileceğini göstermektedir.

Devamlı verimli olabilmek daha fazla çalışmakla değil aksine zihnimizin ve bedenimizin bize gönderdiği uyarıları önemsemekle ve uyarıların gereğini yapmakla yani etkili dinlenmekle mümkündür.

Çalışma ve dinlenme süreleri odaklanma yöntemleri arasında farklılık gösterse de her insan faklı olduğu için kendisine en uygun olanı seçebilir.

Bu teknikleri kullanan bireyler önceki hallerine göre daha verimli ve başarılı olacaktır.

Bu da ilginizi çekebilir: Sıradışı hafıza teknikleri ile unutkanlıktan kurtulun!

Yorumlar

  1. Kesintisiz çalışmak mümkün değil gerçekten. Yorucu ve bir noktadan sonra verimsiz bir çalışmaya dönüşebilir. Molalar iyi gelecektir.. Çok teşekkürler bilgilendirme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanoğlu makine değildir. Bu yüzden hem beden hem de zihin olarak dinlenmediği sürece sizin de dediğiniz gibi hiçbir konuda verimli olamaz.

      Sil

Yorum Gönder

Yorum Yazmayı Unutma

Bu blogdaki popüler yayınlar

Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri

One More Bant Çeşitleri ve Faydaları

One More International Transdermal Bant Teknolojisi

Geçmişe Takılıp Kalmaktan Kurtulmak İçin: Bilinçaltı Temizliği!