Ruh Sağlığınızı Korumak Adına Yapabileceğiniz 4 Şey

Günümüz şartları altında akıl ve ruh sağlığımızı korumak oldukça zor. Her gün yaşadığımız yerde, haberlerde veya internette canımızı sıkarak, moralimizi bozarak akıl ve ruh dengemizi korumamızı daha da zor hale getirecek olaylar yaşıyoruz ya da şahit oluyoruz. Burada sizlere psikolojik açıdan ruh sağlığımızı koruyabilmek adına yapabileceğiniz 4 şeyden bahsettim.

Ruh sağlığını korumak için neler yapabiliriz
Ruh sağlığınızı korumak adına yapabileceğiniz 4 şey

Ruhsal sorunların getirisi olan hastalıkların önüne geçmek ve mutlu bir hayat sürmek istiyorsanız ruh sağlığına dikkat etmelisiniz. Peki ama ruh sağlığına nasıl dikkat edilir, ne gibi önlemler alınır diyorsanız maddeler halinde yapılması gerekenleri sıralayalım.

Değişime ve Yeniliğe Açık Olmak


Bazı insanlar değişimin gerçekleşmesine engel olmak ister. Çünkü değişim ile elinde tuttuğu mutluluğun bozulacağına inanır. Ancak düşüncenin yanlış olduğunu bilmek gerekir. Değişim, hayatın bir parçası bir getirisidir. Bununla yüzleşmek ve değişimi kabul etmek gerekir.

Hiçbir şey değişime ve yeniliğe ayak diretemez. Bu gerçeklik kabul edilmediği takdirde hayatın getirmiş olduğu değişim mutsuzluk sebebi olacaktır.

Değişimin gerçekleşmesini istemediğiniz durumları bularak "niçin değişmesini istemiyorum, yeniliğin hayatıma kattığı kötü yan nedir?" sorularını sorarak cevabını bulmaya çalışın ve her şeyin bir gün değişeceğini, hayatın yeniliğe açık olduğunu unutmayın.

Ruh sağlığının korunması adına bu adımın aşırı derecede mühim olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Kontrol Altında Tutamayacağınız Durumların Varlığından Haberdar Olmak


"Her şeyi kontrol altına alabilirim, ben güçlü bir insanım, her şey istediğim şekilde olmak zorunda" gibi cümleler kurmaktan vazgeçmeli ve gerçekle yüzleşmeli, gerçeği olumsuz olsa dahi kabul etmelisiniz. Aksi takdirde mutsuz olmak kaçınılmaz olacaktır.

Hayat her koşulda sizi zorlayabilir, istemeden de olsa yenilirsiniz ve bu büyük bir hayal kırıklığı olur. Yavaş yavaş kendinizden nefret etmeye başlarsınız.

Hatta "hiçbir şeye yaramıyorum ben, başarabildiğim durumlar söz konusu dahi değil, ben nasıl bir insanım" gibi cümleler kurarak en dip noktaya çekilebilirsiniz. Ruh sağlığını olumsuz yönden etkileyen söz konusu durum giderilmediği müddetçe hayat çekilmez hale gelecek ve birçok hastalığın önü açılacaktır.

Hastalık, hastalığı doğurur sözünün gerçekliğini ruh sağlığının bozulmasıyla kendini hissettiren hastalıkların artmasıyla anlarsınız. Hastalıklardan korunmak ve ruh sağlığımızı dengede tutmak için her şeyi kontrol altında tutamayacağınızı bilmeli ve bu gerçeği unutmamalısınız.

İnsanlara İkinci Bir Şans Tanıyın 


Çevrenizde olan kişileri kolaylıkla eleştiriyor ve aynı şeyleri biz yaptığımızda yapılan eleştirileri kaldıramaz duruma geliyoruz. Evet kabul edin eleştiriye açık değilsiniz ancak karşıdaki insanın da eleştiriye açık olmama durumu söz konusu olabilir bunu göz ardı etmekten vazgeçin.

İnsanlara tolerans göstererek hatalarını affetmeyi ve onları hatalarıyla kabul etmeyi bilmeliyiz. İnsanları olduğu gibi kabul ettiğimizde daha olumlu düşünmeye başlayacak ve sıkıntılardan arınmış olacaksınız.

Bu şekilde ruh sağlığını koruma yolunda ilerlemiş olduğunuzu göreceksiniz. Hayata pozitif bakmayı insanları olduğu gibi kabullenmeyi ve hatalara takılmadan mutlu olmayı öğreneceksiniz.

Beden Sağlığının Ruh Sağlığını Etkilediğini Unutmamalısınız 


Bedenen hasta veya mutsuz olan bir insanın ruhen sağlıklı ve mutlu olması beklenemez. Beden ve ruh birbirinden ayrı düşünülmeyen birbirini tamamlayan bütünün parçalarıdır.

Bu yüzden sağlıklı yaşam koşullarını hayatımıza dahil etmeli bu şekilde ruh sağlığımızı korumalıyız.

Bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum: Geçmişte yaşanılan pişmanlıklardan kurtulmak için bilinçaltı temizliği

Yorumlar

  1. Merhaba :)
    Gerçekten beden sağlığımızı korumak kadar, ruh sağlığımızı da korumalıyız. Genellikle yaşadığımız olaylar ve bazı insanların yaptıkları ruh sağlığımızı bozabiliyor. Ruhumuz da vücudumuz gibi yoruluyor. Ruh yorulunca depresyon kaçınılmaz oluyor. En ufak değişiklik bile yapsak ruhumuza iyi geliyor.
    Mesala benim ne zaman ruhum yorulsa hemen deniz kenarına gider çay, kahve eşliğinde dalgaların sesini dinlerim. Ya da doğa yürüyüşleri yaparım. Her ikisi de bana çok iyi geliyor. Araba kullanırken herkes stresli olur genellikle ama ben de tam aksi dinleniyorum kullanırken. Çünkü birşeye takılmış üzülmüşsem direksiyon başına geçince trafikte olduğumun sadece oraya odaklanmam gerektiğini bildiğim için herşeyi unuturum :)) Hafiften de bir müzik değmeyin keyfime :) Yani yazdığınız ilk madde değişime, yeniliğe açık olmak gerçekten çok işe yarıyor.
    Ruh sağlığı adına yazılmış güzel makaleniz için teşekkür ederim. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz, kendiniz için çözüm yolunu çok güzel bir şekilde bulmuşsunuz. Ben burada herkesin uygulayabileceği şeylere değinmeye çalıştım. Fakat her insanın kendi sağlığı için çözümü, yine kendi içindedir.

      Herkes sizin gibi kendine iyi gelebilecek aktiviteleri (çok gösterişli ya da çok sıradan diye ayırt etmeden) belirleyip her fırsatta uygularsa, işte o zaman kendi ilacını kendisi yaratmış olur.

      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Yorum Yazmayı Unutma

Bu blogdaki popüler yayınlar

Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri

One More Bant Çeşitleri ve Faydaları

One More International Transdermal Bant Teknolojisi

Geçmişe Takılıp Kalmaktan Kurtulmak İçin: Bilinçaltı Temizliği!