Her Şeyi Kafaya Takma Psikolojisi Nasıl Düzelir?

Sanırım insanın şu hayattaki en büyük problemi her şeyi kafaya takmak. İster istemez en ufak bir olayda olsa bunu kafaya takıyor ve bu kafaya taktığımız şey hayatımızı birçok yönden etkiliyor. Bu yazımda her şeyi kafaya takmak nedir, neden olur ve nasıl düzelir kısaca bundan bahsediyorum. Gelin her şeyi kafaya takma psikolojisinden nasıl kurtuluruz öğrenelim.

Her şeyi kafaya takma psikolojisinden nasıl kurtulurum
Her Şeyi Kafaya Takma Psikolojisi Nasıl Düzelir

Yıllardır bize öğretilen “her şeyi iyi tarafından görmek” gibi kötü bir alışkanlığımız var. Bu düşünce ne kadar olumlu gibi görünse de hayat bazen tahammül edilemeyecek bir hal almaktadır.

Böyle bir durumda yapılabilecek en sağlıklı davranış her şeyi iyi görmeye çalışmak yerine hayatı olduğu gibi kabul etmek.

Olumsuz duygu ve düşünceleri kabul etmemek daha büyük sorunlara, duygusal ve psikolojik bozukluklara neden olabilir.

"Devamlı olumlu düşünmek veya pozitif olmaya çalışmak yaşamımızdaki problemler için geçerli bir çözüm yolu değil, aksine problemleri kabul etmemektir."

Aslında pozitif olup olmadığına bakmadan doğru değerler dikkate alındığında hayattaki sorunlar insana güç, kuvvet ve yaşama azmi verir.

Her Şeyi Kafaya Takma Hastalığının Kaynağı


Günümüzde insanlar hayatın olağan akışında var olan çok küçük sorunları bile kafalarına takarak büyütebilmekte. Bu sorunlar büyüdükçe de hayat daha da çekilmez bir hal almaktadır.

Sizde ufak şeyleri devamlı düşünüyorsanız, her şeyi kafaya takmak nasıl geçer veya her şeyi kafaya takmaktan nasıl kurtulurum sorularının cevabını merak ediyorsanız, yazının devamını okumanız sizin için faydalı olacaktır.

Her şeyi kafaya takma psikolojisi olarak da nitelenen her şeyi kafaya takma hastalığının tedavisi için bu problemin günümüzdeki kaynağını belirlemek gerekmektedir. Çünkü yaşamımızdaki sorunlar geçmişte olduğu gibi devam ediyor gözükse de her şeyi kafaya takma psikolojisi daha çok çağımızın hastalığıdır.

"Geçmişte yaşayan insanlar sınırlı çevreleriyle günümüze göre daha sakin ve huzurlu bir hayat sürdürmüşlerdir."

Çağımız ne kadar teknolojinin getirdiği kolaylıklarla dolu olsa da bu faydaların yanında pek çok zarar da bulunabiliyor.

Örneğin geçmişte yaşayan insanlar kendilerini mutsuz hissettiklerinde; kötü bir durumda olduklarını, hayatın güçlüklerle dolu olduğunu kabul edip kısa bir aradan sonra çalışmaya kaldıkları yerden devam edebiliyorlardı. Ancak şimdi durum oldukça farklı.

Günümüzde yaşayan insanlar çok ufak nedenlerle veya çok kısa süreliğine kendilerini mutsuz hissetseler, hemen o anda sosyal medyadan mutlu insanların fotoğraflarını görerek hatayı kendilerinde aramaya başlamaktadır. Çevresinde mutluymuş gibi görünen insanların devamlı gülmesi bazı kişileri depresyona bile sürükleyebilir.

Her Şeyi Kafaya Takan İnsanların Kişilik Yapısı


Her şeyi kafaya takan insanlar aslında oldukça hassas kişilerdir. Neredeyse her saniye gündemin değiştiği dünyamızda bu tür insanlar her şeyden kendilerini sorumlu tutmaktadır. Değişime ayak uydurmaya çalışıp bunu başaramadıklarında kendilerini çaresiz hissetmekte ve sürekli kafalarında olan neden-niçin sorularının içerisinde boğulmaktadırlar.

Kafalarında dolaşan soruların cevabını bulamadıklarında ise tıkanma noktasına gelmektedirler.

Her şeyi kafaya takan kişiler mutlak mutluluğun imkansız olduğuna inanmaktadır. Bu düşüncenin doğruluk payı olsa da bu tür kişiler bu düşüncelerinden vazgeçmek yerine kendi mutluluklarından vazgeçmeyi göze alırlar. Bu nedenle sıradan mutsuz insanlarla karıştırılmamaları gerekir. Çünkü bu profile sahip insanlar düşünmeden duramaz ve en mutlu oldukları anlarda bile hayatta kendisinden daha mutlu insanlar olduğunu düşünürler. Kısaca her şeyi kafaya takmak nelere yol açar sorusunun cevabı bu kişilik yapısına sahip insanlarda rahatça görülebilmektedir.

Her Şeyi Kafaya Takma Psikolojisinden Kurtulma Yöntemi


İnsan hayatı için küçük ve üzülmeye değmeyecek olan şeyleri kafaya takmamak çok önemlidir. Aslında bireyi ve toplumu mutluluğa kavuşturacak olan da budur.

Hayatın bazen tahammül edilemeyecek kadar kötü olduğunu ancak bu durumun normal olduğunu kabul etmek gerekir. Çünkü insanlık tarihinin binlerce yıllık geçmişinde dahi bu durum böyleydi. Günümüzde yaşam ve teknoloji ne kadar yenilik getirse de gelecekte de böyle olacaktır.

Hayat bir yandan zorluklarıyla devam etse de her gün sosyal medyada mutluluğun formülleri ve neşeli fotoğraflar paylaşılacaktır.

"Fakat burada kimsenin fark etmediği nokta: Daha olumlu bir hayatı istemenin aslında olumsuz bir düşünce olması" 

Aksi taraftan olumsuz düşünce ve duyguları kabullenmek, aslında olumlu bir durumdur.

En etkili kafaya takma hastalığından kurtulma yöntemi hayatın yaşattığı çeşitli olayları olduğu gibi kabul etmek.

Zaten durumu kabullenme sonrasında insan içinde muhteşem bir zorluklarla mücadele etme duygusu hissedecektir.

Eğer sizinde bu konuda çözüm olarak önerebileceğiniz bir şey var ise, bunu yorum kısmına yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Geçmişe Takılıp Kalmaktan Kurtulmak İçin; Bilinçaltı Temizliği

Yorumlar

  1. Her şeyi kafaya takarak yaşamak en çok da kendimize eziyet. Neden başkalarının yaptıklarını kafaya takarak gün geçirelim ki. Gülümsemek, mutlu olmak varken. En güzel çözümüm başka bir işe odaklanmak. Başka bir işe odaklandığımda kafamda oluşan tüm sorunları unuturum. Sürekli o iş hakkında düşünceler, yeni fikirler geliştirdiğimde kafama taktığım olumsuz düşüneleri de yok etmiş olurum. Kafaya taktığımız her olumsuz düşünce, beynimizi kemiren böcekler olarak görüyorum.
    Emeklerinize sağlık, güzel bir makale okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

      Bazı insanlar vardır size Hayatı zindan etmeye yeminlidirler.

      Sürekli olmayan şeyleri düşünerek sizin hata yaptığınız veya yapacağınızı zannederek, sürekli sizi psikolojik olarak çökertirler.

      Bu tür insanlar söylediklerinde, yaptıklarında ve size yansıttıklarında o kadar haklı olduklarını düşünürler ki, artık siz ben mi yanılıyorum, sorun bende mi, ben mi suçluyum diye düşünmeye başlarsınız.

      Çevremizdeki böyle insanlar bizim psikolojimizi çok olumsuz yönde etkiliyor.

      Çevremde böyle şeylere maruz kaldığım için bu yazıyı yazma gereği duydum.

      Yorumunuz için tekrardan çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Daha olumlu bir hayatı istemenin aslında olumsuz bir düşünce olması... çok ilgi çekici bir sonuç. Gerçekten sınırlı çevre ile eskiler gibi rahat olmak en güzeli. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl mesajı gözden kaçırmamanıza sevindim. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Faydalı ve başarılı bir yazı olmuş gerçekten. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Her şeyi kafaya takmak, basit durumları bile dramatize etmek, gözünün üstünde kaşın var diyene alınmak vs. vs. Evet, bu yapıya sahip insanlar var, bir de bunların tam tersi olup hiçbir şeyi kafaya takmayanlar var... Bence her ikisi de fazla... Genel olarak baktığımızda çok umursamaz, duyarsız bir toplum olmaya doğru istikrarlı bir şekilde gittiğimiz gerçeğini de görmek lazım sanırım. Mekanikleşiyoruz, insan yanımızı yitiriyoruz... Bu benim canımı sıkıyor ve bilinçli olarak kafaya takıyorum. Yani aslında her şeyi değil ama bir şeyleri kafaya takmalı. Mesela, küresel ısınmayı kafaya takmalı, bir yerlerde birilerinin açlıktan öldüğü gerçeğini kafaya takmalı, kadın cinayetlerini, çocuk istismarlarını, savaşları ve daha pek çoğunu... Ben her şeyin kafaya takılmasından değil, insanların duyarsızlaşmasından "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" diyenlerin rahatlığından rahatsızım açıkçası...

    Biraz konu dışına çıktım sanırım :/ Paylaşım için teşekkürler, kaleminize-emeğinize sağlık.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafaya takmak, çözüm üretmek için gerekli fakat, her şeyi kafaya takmak çok büyük bir sorun.

      Kendimize sorunlar konusunda işin içinden çıkabileceğimiz kadar yüklenmeliyiz. Aksi takdirde hastalanmak içten bile değil.

      Yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Xhayat tebrik ediyorum seni tek başına düşen biri değilim bu hayatda en önemli şey var takılacak çabalar sarf edilecek ama biz insanlar Öyle saçma sapan şeyler için savaş psikolojik olarak gördüğümüz şeyler var ki. Offf diyimm of

      Sil
  5. Merhabalar yeni keşif ettim.Blogunu çok sevdim.Takip ve izlemeye aldım.Bana da beklerim.(tariflimutfak-sibelinyemekleri).Mutlu yıllar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, beğenmenize sevindim. Size de mutlu yıllar dilerim.

      Sil
  6. Sitenizi yeni fark ettim ve hemen takibe aldım, benim siteye de beklerim, geniş kitleler oluşturmak daima güzeldir...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  7. Sorunu aşk çözer, kafa dolduğu için geride boş yer bırakmaz :)

    YanıtlaSil
  8. Takintilara takılmamak için hep mesgul olacak bir şeyler bulurum... olumlu yasami istememek bir anlamda yasadiklarimiza şükretmek anlamına geliyor galiba... Güzel bir konu işlemissiniz, tebrik ediyorum. Yazinizda aradığım cevapları buldum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum Yazmayı Unutma

Bu blogdaki popüler yayınlar

Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri

One More International Transdermal Bant Teknolojisi

One More Bant Çeşitleri ve Faydaları

Ölümden Korkmak İçin Bir Sebep Var Mı?