Sıradışı Hafıza Teknikleri İle Unutkanlıktan Kurtulun

Sürekli bir şeyleri unutuyorum diye mi düşünüyorsunuz? Unutma ya da hafıza kaybı problemleri mi yaşıyorsunuz? Sizde bu tür problemler yaşıyorsanız çok kolay sıradışı hafıza teknikleri ile unutkanlıktan kurtulun ve kendinizi geliştirin.

Hafıza nedir, hafıza nasıl güçlendirilir, en iyi hafıza teknikleri, unutkanlıktan kurtulma teknikleri, zihin haritası ve hafıza sarayı oluşturma.
Sıradışı hafıza teknikleri ile unutkanlıktan kurtulun

Bu teknikleri okul ve iş hayatınız ile sosyal yaşam ve özel hayatınızda çoğu alanda kullanabilirsiniz. yazımıza ilk önce hafıza tam olarak nedir onu öğrenerek başlayalım.

Hafıza Nedir?


Bilginin deneyim ile birleştirilerek saklandığı yere hafıza denir. Yeni bir bilgi öğrenmeye çalıştığımızda bu bilginin hafızamızdan kaybolmaması amacıyla daha önceki deneyimlerimizle ilişkilendiririz. Beynimizin yaptığı bu ilişkilendirme yöntemine ise öğrenme denir.

Bir bilgiyi ne kadar iyi öğrenir ya da ne kadar deneyimlerimizle ilişkilendirirsek belleğimize o kadar iyi yer eder. Sıradan öğrenme sürecinde bilgiyi daha iyi sindirebilmek amacıyla belirli aralıklar vermek bilginin kalıcı olmasını sağlar. Fakat bunun yanı sıra hafıza teknikleri olarak adlandırılan daha kısa sürede daha etkili ve unutmamayı sağlayan öğrenme yöntemleri de bulunmaktadır.

Mutlaka okuyun: Daha başarılı olabilmek için 4 farklı odaklanma yöntemi

Unutma Engellenebilir Mi?


Daha iyi bir zekaya sahip olabilmek amacıyla çocukluğumuzdan itibaren eğitici oyunlar, çocuk oyunları, zeka oyunları, hafıza oyunları gibi oyunlar oynar, sağlığımızı korumak için diyet listesi hazırlayıp diyet yaparak hayatımızı daha iyi yapmaya çalışırız. Ne yaparsak yapalım bazı durumlarda hayatımızın bir kısmını unuttuğumuzu bilhassa öğrendiğimiz iyi şeylerin kaybolduğunu görürüz.

İlginizi çekebilir: Başarı için duygusal zeka mı yoksa iq mu daha önemli?

Esasında öğrendiğimiz bilgileri, deneyimleri, hatıraları hiçbir zaman unutmayız yalnızca kimilerini anımsamakta zorlanırız. Bunun gibi durumlarda ise hafıza teknikleri sorunlarımızın çözümü olur. Unutmama sanatı da diyebileceğimiz bu yöntemleri şiir ezberlemeden tutun yabancı dil öğrenmeye kadar çoğu alanda kullanabilir ve yıllarca öğrendiğimiz bilgileri unutmadan kullanabiliriz.

Sıradışı Hafıza Teknikleri


Öğrenme esnasında yeni veriler beynimiz tarafından somut ve soyut kavramlar olarak ikiye ayrılır. Somut kavramlar duyu organlarımız tarafından algılandığı için daha basit öğrenilir ancak soyut kavramlar çoğunlukla havada kaldığından öğrenilmesi daha güçtür. Mesela birinin ismi söylendiği zaman anımsayamayıp resmini gördüğümüzde hemen hatırlamamız gibi.

Hafıza tekniklerinde kullanılan yöntem ise soyut kavramları somutlaştırarak duyu organlarını kullanmaktır. Duyu organlarımızdan en çok kullandığımız gözlerimizin yardımı sayesinde görsel belleğimiz çok güçlüdür. Dünyada en etkileyici görsel hafıza tekniği olarak kullanılan iki ayrı yöntem bulunmaktadır.

Bunlardan sizin için basit olanını seçerek belleğinizi kuvvetlendirmek amacıyla kullanabilirsiniz. Mesela bu hafıza teknikleri sayesinde daha iyi yabancı dil öğrenerek küresel hayatta kendinize daha rahat yer bulabilirsiniz.

Zihin Haritalama (Mind Mapping) Tekniği


Belleğimizdeki bilgiler beynimizin içerisinde bulunan ve sinir hücrelerinin uzantıları olan nöronlar arasında saklanmaktadır. Nöronların birbirleri ile olan etkileşiminden yola çıkılarak bulunan zihin haritalama tekniği hayatımız boyunca edindiğimiz bilgilerin belleğimizde daha kalıcı olarak saklanmasını sağlar. Aynı zamanda bu teknikle öğrenilmesi güç olan çok büyük ölçekli bilgiler basitçe ve kısa sürede öğrenilebilir.

Zihin haritalama tekniğinde soyut ve somut kavramlar semboller kullanılarak görselleştirilir. Bilgiler aynı nöronlarda olduğu gibi birbirleri ile ilişkilendirilir ve aralarında bağlantı kurulur. Öğrenilmesi gereken büyük miktardaki bilginin sanki büyük ölçekli haritası çıkarılır. Bu sayede aynı anda tek bir bilgi yerine tüm bilgileri içeren büyük resim görülebilir.

Özellikle öğrenciler ve ders çalışan bireyler tarafından sıklıkla başvurulan bu teknik paylaşmaya da açıktır.

Mesela ders programını paylaşan iki öğrenci yaptıkları zihin haritalarını birbirlerine vererek daha kısa sürede daha verimli ders çalışabilmektedir.

Son zamanlarda özellikle bu teknik için hazırlanmış bilgisayar programları ve uygulamalar bulunsa da zihin haritalama el ile yapıldığında daha kalıcı ve verimli olmaktadır.

Hafıza Sarayı Tekniği


Zihin haritası hazırlamak için yeterli vaktiniz yoksa ya da hazırladığınız zihin haritalarını sürekli yanınızda taşıyamıyor, istediğiniz zaman bakamıyorsanız daha yaratıcı bir teknik olan hafıza sarayı tekniğini kullanabilirsiniz.

Hafıza sarayı tekniğini zihin haritalamadan ayıran özellik bilgilerin sembollerle kağıt üzerinde değil hayal gücü ile zihinde canlandırılmasıdır.

Bu teknik ile zihin haritalamaya göre daha az bilgi öğrenilse de kişinin bellek kapasitesini oldukça artıran bir tekniktir. Ayrıca bu teknikle öğreneceğiniz bilgi sizin hayal gücünüz kadar sonsuzdur.

"Çünkü hafıza sarayı tekniği ile yaratıcılığınızı kullanarak kendi etkileyici öykülerinizi oluşturabilirsiniz"

Hafıza sarayı tekniği ile not aldığınız ufak anekdotları deneyimleriniz ve kafanızda bulunan somut kavramlar ile birleştirerek aklınızda büyük boyutlarda bilgi canlandırabilirsiniz.

Yaratıcılığınızla oluşturduğunuz bu bilgiler uzun süre görsel belleğinizde yer ederek unutmanıza engel olacaktır.

Bu da ilginizi çekebilir: Daha başarılı olabilmek için 4 farklı odaklanma yöntemi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri

One More International Transdermal Bant Teknolojisi

One More Bant Çeşitleri ve Faydaları

Ölümden Korkmak İçin Bir Sebep Var Mı?