Ölümden Korkmak İçin Bir Sebep Var Mı?

Ölüm ve sonrası, başkalarından duyduklarımızdan ötesini bilemediğimiz ve deneyimleyemediğimiz en önemli ve en kaçınılmaz gerçek! Bu makale de ölümden neden korkuyoruz ve ölümden korkmak için bir sebep var mı bunlara bir bakalım.

ölüm korkusu, ölümden neden korkarız, ölüm korkusu,ölüm korkusu için dua, olum korkusu yasayanlar, ölüm korkusu tıptaki adı, ölüm korkusunu yenmek, ölüm korkusu film, aşırı ölüm korkusu, ölüm korkusu izle, sürekli ölüm korkusu yaşıyorum
Ölümden Korkmak İçin Bir Sebep Var Mı

Neden ölümden korktuğumuza gelmeden önce, size bir kaç şey anlatmak istiyorum. Her ne kadar yaşadığımız dünyayı kendimize göre belirli bir kalıba sığdırmaya kadar çalışırsak çalışalım, bunu ne biz başarabiliriz ne de evren buna müsaade eder.

Dünyadaki her canlı her ne kadar birbirinden farklı olsa da özünde bir ve yine özünde birbiri ile bağlıdır.

Bu yüzden yaşadığımız her olay karşısında verdiğimiz tepkiler, diğer tüm canlılar ile hemen hemen aynı ama bizi diğer canlılardan ayıran ufak bir özelliğimiz var; o da beynimizin biraz daha gelişmiş olması.

Bunun dışında hissettiğimiz tüm duygular hemen hemen aynı.

Bu yazımda değinmek istediğim tek şey onca duygunun arasından sıyrılan, canlıların tamamına aynı hissi yaşatan ve yine kendine karşı hissettirdiği şey yine kendi olan "korku" duygusu.

Bu duygu bizi çoğu durumda kurtarır ama çoğu zamanda daha çok dibe batmamıza sebep olur. Kendi içinde bile çeşitli alanlara ayrılan bir duygudur bu.

Mesela sen karanlık ortamlardan korkarsın, bir başkası ise köpekler tarafından ısırılmaktan. Sen kapalı veya dar alanlarda sıkışıp kalmaktan korkarsın, o ise yüksekten.

O yüzdendir ki her insanda korku kişinin kendi karakterine, kendi düşünce kalıbına göre değişiklik gösterir.

Onca farklı duygunun içinde bizi tüm canlılarla bir yapan o korku duygusu, bizi tek bir şeyde yine tüm canlılar ile bir kılıyor; o da ölüm korkusu! Korku duygusu her ne kadar kişiye göre farklılık gösterse de tüm canlıların ortak korkusu yine ölüm korkusudur! Öyle değil mi?

Belkid de değildir. Belki de insanın haricindeki diğer hiçbir canlı ölüm korkusu, daha doğrusu ölüm kaygısı yaşamıyordur. Belki onlar ölüm denen şeyin ne olduğunu bile bilmiyordur.

Bugüne kadar maymun ya da şempanze türlerinin haricinde hiçbir canlının ölüm kavramını bildiklerine dair bir bilimsel açıklamaya rastlamadım. Bayağı bir zaman önce okuduğum bir bilimsel makalede, sadece bazı maymun ya da şempanze türlerinin, kendi türlerinden biri öldüğünde bunu anlayabildiğini ve bir süreliğine yas tutabildiğini öğrendim. Fakat, bunun haricinde diğer başka hiçbir canlının ölüme karşı bir şey hissettiğini kanıtlayan bir şeyle karşılaşmadım.

Her ne kadar karşılaşmasam da kedi, köpek ve evcil olarak beslenebilecek diğer canlıların da ölümü hissedebildiğine inanıyorum. Çünkü bununla ilgili haber veya olaylarla bir çok kez karşılaştım. Bunun haricinde diğer hiçbir canlının ölüm korkusu yaşadığına dair hiçbir kanıt yok.

Peki bizler neden ölümden korkuyoruz?


Bizler ölümden korkarız; çünkü onun ne olduğunu bilmeyiz. Ölüm hakkında bildiğimiz her şey bugüne kadar diğer insanların bize anlattığı şeylerden ibaret. Hiç bir insanın ölümü deneyimleme gibi bir imkanı olmadığı içinde, biz asla onun tam olarak ne olduğunu bilemeyeceğiz...

Her şeyde olduğu gibi bunda da yine bilmediğimiz için korkuyoruz. Belki de teknoloji, ölen bir insanın ne yaşadığını ne hissettiğini bize gösterebilecek kadar gelişir. Bu sayede bizde ölümün ne olduğunu ve ondan korkmamayı öğrenebiliriz.

İtiraf edelim. Ölümden korkuyoruz. Hemde çok korkuyoruz. Çünkü onun ne olduğunu bilmiyoruz. Eğer bilseydik korkmazdık! Öyle değil mi?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri

One More International Transdermal Bant Teknolojisi

One More Bant Çeşitleri ve Faydaları

Her Şeyi Kafaya Takma Psikolojisi Nasıl Düzelir?