Psikolojim Bozuk Olabilir Mi?

Psikolojim bozuk olabilir mi ya da psikolojik olarak normal bir kişi miyim? diye sürekli merak ederek psikolojik sıkıntılar mı yaşıyorsunuz. O zaman bu yazıyı mutlaka okumalısınız!

Psikolojimin bozuk olduğunu nasıl anlarım
Psikolojim bozulmuş olabilir mi

Uzman psikologların en sık duyduğu soru budur. Esasen insanın bu soruyu kendisine sorması iyiye işarettir. Çünkü kişi kendini sorgulamalı, ruhsal durumunu sürekli takip etmelidir.

Yaşadığımız her geçen gün şahit olduğumuz sorunlar ve yaşamın artan sıkıntıları karşısında psikolojimiz adeta sarsılıyor. Kendimizi daha kötü hissediyoruz. Moral bozukluğu yaşıyor, kendimizi depresyonda gibi hissediyoruz. Bilhassa psikoloji hususunda hassas ve yapı olarak titiz bir kişiliğe sahipsek bu endişelerimiz daha da artıyor.

Psikoloji hususunda yaptığımız hatalardan birisi de kendi kendimizin doktoru olmaya çalışıyoruz. Yaşadığımız sıkıntılar karşısında tamamen kendi hislerimizle tanı koymaya çalışıyoruz. Bu da bizi belki de olmayan psikolojik problemlerin içine çekiyor. Esasen ümitsiz davrandıkça daha da batıyor ancak fark etmiyoruz. İstemeden kendi kötü düşüncelerimizin içerisinde boğuluyoruz.

Psikolojik Problem Belirtileri


Esasında her problem ve sorun ruhsal değildir. Bir sıkıntının psikolojik problem olabilmesi için belli bir süreden uzun sürmesi ve belli aralıklarla tekrarlaması gerekir. Mesela sıklıkla karşılaşılan depresyon belirtileri en az 15-20 gün devam etmelidir. Diğer taraftan depresyon belirtileri kişiden kişiye çeşitlilik göstermektedir. Depresyon psikolojinin yanında biyolojik ve toplumsal unsurları da içeren kompleks bir duygu problemidir.

Psikolojik bozukluk emareleri en iyi alanında uzman psikologlar tarafından tespit edilebilir. Ruhsal sıkıntılar yaşayan insanların bu sıkıntıları belli yoğunluklarla sürüyorsa uzman bir psikologdan yardım almalıdır.

İnsanlar tarafından en sık karşılaşılan duyguları kontrol edememe, uyku düzeni bozukluğu, aşırı kilo alma veya verme, sinirlenme, öfkelenme, huzursuzluk, nefret, konsantrasyon sorunu, aşırı enerji kaybı gibi problemlerin sıklıkla yaşanması durumunda süre kaybetmeden uzman bir psikoloğa başvurmakta yarar vardır.
Ruhsal bozukluğun vaktinde tedavi edilememesi durumunda artma ihtimali çok yüksektir.

Normalde az bir çaba ile tedavi edilebilecek psikolojik rahatsızlıklar dikkat edilmemesi durumunda daha büyük tehlikelere yol açacaktır. Mesela stresle başa çıkamama problemi olan bir kişi vaktinde yeterli desteği alamazsa rahatsızlığı panik atağa dönüşebilir.
Panik atak endişe, kaygı, korku gibi duyguların içinde yer aldığı bir durumdur. En önemli ve dikkat edilmesi gereken panik atak belirtileri bireyin sıklıkla çarpıntı, terleme ve titreme nöbetleri geçirmesidir.

Panik atak genellikle birden ortaya çıkar ve yaklaşık 10-15 dakika devam edebilir. 1-2 dakika kadar kısa bir zamanda sona erebileceği gibi 15 dakikadan daha fazla da sürebilir.

Psikolojik Problemlerin Önüne Geçme Yöntemi: Kişisel Gelişim


Zamanımızda dünya çok hızlı değişiyor. Günden güne yaşadığımız ortamın değiştiğini görüyoruz. Aslında “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” düşüncesini sürekli göz önünde bulundurmalı ve kendimizi sürekli değiştirmeli ve geliştirmeliyiz. Kendimizi değiştiremeyip geçmişte kaldığımız zaman dünya ayaklarımızın altından kayıp gidecektir. Değişime ayak uyduramayınca da birtakım sıkıntılar yaşamaya başlıyoruz.

Zamanımızdaki sıkıntıların birçoğunu da psikolojik problemler oluşturuyor. Psikolojik sıkıntı yaşamamanın en önemli tekniklerinden birisi bu hususta bilgi sahibi olmaktır. Kişisel gelişim ile psikolojik sıkıntılar hususunda bilgi sahibi olurken kendimizi de geliştirebiliriz. Kişisel gelişim yardımıyla çevremizle daha iyi etkileşim kurar, çevremizdeki insanları daha iyi anlar, kendi duygu ve düşüncelerimizi de daha iyi aktarabiliriz.

Kişisel gelişim amacıyla düzenlenen seminer, konferans, TV programı ve danışmanlık hizmetleri gibi çok fazla yöntem bulunmaktadır. Fakat en iyi ve en verimli yöntemlerden birisi kitap okumaktır. Ülkemizde alanında uzman yazarlar tarafından kaleme alınmış birçok kişisel gelişim kitabı bulunmaktadır. Hatta farklı düşüncelere sahip yazarlar tarafından yazılmış kitaplar incelenerek ve karşılaştırılarak okunursa daha yararlı olabilir.

Bu teknikleri kullanarak insanlar kendi karakterini ve kişiliğini daha kolay belirleyebilir. Kişisel gelişim eserleri, genellikle psikoloji ile alakalı konular içerdiğinden insanların yaşamına olumlu katkılar sağlayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Motivasyon Kaybı Yaşayanlar İçin Motivasyon Yükseltme Teknikleri

One More International Transdermal Bant Teknolojisi

One More Bant Çeşitleri ve Faydaları

Her Şeyi Kafaya Takma Psikolojisi Nasıl Düzelir?